top of page

Analiza Europskog tržišta automobila

Updated: Mar 13, 2021

Europsko tržište automobila je u padu kada gledamo registracije novih automobila. U siječnju 2019. ta brojka je iznosila 1,2 milijuna što je pad od 4,6% u odnosu na proteklu godinu. Porast broja novoregistriranih vozila javio se samo u 5 Europskih zemalja(Mađarska, Rumunjska, Portugal, Grčka i Danska), dok su sve ostale zemlje pretrpjele pad. U Nizozemskoj je zabilježen pad od čak 19,3%


Ne piše se dobro dizelskim motorima čija je prodaja u kontinuiranom padu od 2011. godine, ali još uvijek čine trećinu prodanih automobila(33%). S napretkom u štedljivosti goriva i manjim emisijama štetnih plinova benzinski motori su i dalje odabir za više od polovice kupaca novih automobila(58%). U značajnom rastu je tržište električnih i hibridnih automobila sa 5,5% na 7,1%(porast od 29,09%) . Može se zaključiti da postoji mogućnost da će dizelski motori, u dogledno vrijeme, u potpunosti nestati sa tržišta osobnih automobila.

Kada gledamo najprodavanija vozila, očekivano najveći udio imaju SUV vozila, čija je potražnja u stalnom porastu posljednjih nekoliko godina i prognoze su da se to u skorije vrijeme neće mijenjati. U siječnju 2019. godine 37.2% novoregistriranih automobila bili su SUV-ovi. Posebno su u porastu takozvani "kompaktni SUV-ovi" koji svojim malim dimenzijama i većom udaljenosti od podloge omogućuju vozačima bolju preglednost ceste i lakše prelaženje prepreka,a pritom zadržavaju prednosti manjih automobila. Porast potražnje bilježe još i automobili niže klase te kompaktne klase.


Ne čudi nas što je i 2018. godine najprodavaniji automobil bio Volkswagen Golf koji je od početka svoje proizvodnje 1974. godine prodan u više od 30 milijuna primjeraka. Ipak, u odnosu na 2017. godinu doživljava pad prodaje od velikih 20%. Ogroman uspjeh doživljava još jedan Volkswagenov model, T-ROC,koji se probio na tržištu SUV-ova i bilježio rast od nevjerojatnih 165% u odnosu na 2017. godinu. Iako, padu Volkswagen grupacija je i dalje vodeća na tržištu automobila sa 3,73 milijuna prodanih primjeraka u 2018. godini. Slijedi PSA sa 2,5 milijuna i Renault grupacija sa 1,6 milijuna.



Za očekivati je da se trendovi u industriji automobila neće značajno mijenjati slijedećih nekoliko godina. Kako sve više kompanija ukida dizelske motore i uvode se zabrane za njihovo korištenje u velikim europskim gradovima, vjeruje se da oni nemaju budućnost na tržištu osobnih automobila. Tržište bi i dalje trebalo težiti SUV-ovima, i rezultat toga je da gotovo svaka marka ima svoju SUV liniju, pa čak i proizvođači ultra-luksuznih automobila kao što su Rolls-Royce i Lamborghini.

bottom of page