top of page

Départements et régions d'outre-mer – Francuska izvan Europe

Départements et régions d'outre-mer (DROM), odnosno Prekomorski departmani i regije, francuski su departmani koji se nalaze izvan onoga što je poznato kao „Metropolitanska Francuska“, odnosno izvan Europe. Ti departmani sastavni su dio Francuske Republike, a samim time i Europske unije, iako se nalaze izvan europskog teritorija. Francuski zakoni vrijede na njihovom području (iako se mogu prilagoditi u skladu s potrebama tih regija), predstavljeni su u Narodnoj Skupštini i Senatu, Ekonomskom, socijalnom i ekološkom vijeću, biraju zastupnike u Europski parlament i dio su Eurozone.


Od 2011. godine postoji pet Prekomorskih departmana: Francuska Gvajana u Južnoj Americi, Gvadalupa i Martinik u Karibima te Mayotte i Réunion u Indijskom Oceanu. Svi oni dio su onoga što Europska unija naziva „Najudaljenijim regijama“, kojima daje posebne potpore za razvoj kako bi nadoknadila ograničenja prouzročena velikom geografskom udaljenošću. U okviru fondova EU, potpore za „Najudaljenije regije“ iznose čak 13 milijardi eura, a tim novcima se na Mayotteu naprimjer financirala profesionalizacija proizvodnje vanilije, izgradila bolnica na otoku Petite Terre i osnovao sveučilišni centar.


Prvi put u povijesti, Francuska je 2015. godine odigrala domaću utakmicu izvan Europe. Radilo se o dvoboju protiv Kanade u 1. kolu Svjetske skupine Davis Cupa, a utakmica se igrala na otoku Gvadalupa.


Prekomorske francuske regije i departmani obuhvaćaju čak 18% cjelokupnog francuskog teritorija i gotovo 2 milijuna i 800 tisuća građana. Francuska Gvajana najveći je francuski departman s površinom od čak 83,535 kilometara četvornih, dok površina Republike Hrvatske za usporedbu iznosi 56,594 kilometra četvornih.


bottom of page