top of page

Glovo kao studentski posao?


Čari ovog jedinstvenog posla uspio sam iskusiti ovog i prošlog ljeta vozeći Glovo biciklom po Zagrebu. Iako se te čari ne ogledaju kroz društvenu poželjnost samog posla, ipak dostavljač ih pronalazi u trenucima kada donese narudžbu mladom paru koji je baš nakon relaksiranja uz najpoznatiju ilegalnu zelenu supstancu i ponekada najdraže ljudske fizičke aktivnosti, koju često odaju obučena majica sa krive strane ili raščupana kosa, odlučio prizalogajiti McMenu. Skidanje Boga od strane iznerviranog vozača koji općenito iz dna duše mrzi sve bicikliste može s vremena na vrijeme biti i simpatično. Čudno, zar ne? Čovjek se navikne.



Svakako prednost ovakve vrste posla dostavljači nalaze u određenoj razini slobode, odnosno donekle si „sam svoj šef“ i možeš raditi koliko hoćeš (od jednog sata tjedno sve do fizičke iznemoglosti). Prosječna zarada kreće se oko 40 kuna po satu (prošle godine oko 50 kuna, šmrc), ali općenito ovisi o potražnji za dostavljačima. Potražnja je najveća u vrijeme gableca oko 12 sati i petkom i subotom navečer kada partijaneri ogladne, a neda im se otići do obližnjeg McDonald'sa ili su prepijani (podržavam). Također je jako bitna lokacija na kojoj se dostavljač nalazi jer aplikacija preko koje dobiva narudžbe uzima u obzir blizinu dostavljača u odnosu na ugostiteljski objekt i kupca. Tako su područja sa najvećom potražnjom za dostavljačima inače oko McDonald'sa. Velika je prednost što aplikacija udaljenost koju Glover biciklom mora prijeći računa pomoću Google Mapsa koji će primjerice odlazak sa HNK do Big Fivea na Trgu bilježiti kao da se penjete uz Ribnjak preko Kaptola, odnosno da se krećete kao auto. Tako Glover dobiva dodatnu zaradu uz „nadodavanje“ kilometraže. Postoji i druga strana ove predivne priče, a to je da Glovo ne uračunava nehumano penjanje na Pantovčak prilikom koje postepeno odumire emocionalna stabilnost Glovera i nastupa razmišljanje o smislu ovozemaljskog života. Hvala svim dobrim ljudima koji razumiju ovu muku i ostave bakšu u znak suosjećanja i zahvale.



Postoji i negativna strana ovog posla kojoj se neki prilagode, dok ostali poput mene, odluče uzeti jednu dužu pauzu. Dolazak hladnog i kišnog vremena za vožnju na biciklu može biti poprilično odbojno za istinske neljubitelje zime. Skidam kapu svima onima koje vidim da i dalje voze Glovo na biciklu, dok se ja smrzavam u toplom kaputićom omotan šalom oko vrata. Druga negativna strana je uzimanje provizije od strane „agregatora“, odnosno firme sa jednim zaposlenikom i apsolutno nikakvim troškovima koja ne donosi nikakvu vrijednost dostavljaču te djeluje isključivo kao posrednik kojemu Glovo isplati vašu zaradu, a nadalje agregator proslijedi vama, ali naravno uz proviziju od 5 ili 10 posto. Agregator je zapravo jako pametna osoba koja je pogodila pravi trenutak kada je Glovo tek došao u predivnu nam Hrvatsku te je sakupio značajan broj dostavljača kojima uzima proviziju, bez ikakvih troškova, osim održavanja fiktivne firme. Ukoliko agregator ima 100 dostavljača koji prosječno mjesečno zarade 2000 kuna, a on uzima 5% provizije, njegova zarada iznosi 10 000 kuna (brojke su u stvarnosti veće). Također ukoliko je taj dostavljač student, agregator nema obvezu plaćati dodatne naknade student servisu ni mirovinskom osiguranju, tj. radi na crno. Iako time student gubi doprinos za mirovinsko, njegovi gotovinski primici od Glova neće utjecati na gubitak prava porezne olakšice za roditelja, odnosno kod drugog praga, oporezivanja ukupnog godišnjeg prihoda studenta.



Zaključak je da Glovo može poslužiti kao dobar posao sa strane u toplijim razdobljima ukoliko niste skloni ugostiteljskim sezonskim poslovima ili vam se ne pruži prilika. Fleksibilnost ovoga posla predstavlja najveći plus, a oni koji se više potrude, zarade i do 8 000 kuna mjesečno, barem tako kaže legenda. Posao je dinamičan, a najviše ćete ga cijeniti ako ste upravo skinuli sa vrata napornog bivšeg šefa čiji je prioritet bio stvarati stres zaposlenicima. Za kraj, pozdrav svim Gloverima, ali i dostavljačima Pauze, Wolta i Bolt Fooda koji neumorno rade u ovim teškim vremenima kako bi si osigurali bolje sutra.





*Mišljenja i stavovi izneseni u članku održavaju stav autora i ne moraju se povezivati sa stavom uredništva portala „Glas Studenta“.

bottom of page