top of page

Javier Milei – novi predsjednik Argentine


Prijatelji i neprijatelji novog argentinskog predsjednika i ekonomista divlje kose, uspoređuju s njegovim kolegama desničarskim populistima Donaldom Trumpom i Jairom Bolsonarom, ali kada je savjetnica za imidž Javiera Mileija osmislila njegovu neortodoksnu frizuru, imala je na umu dva različita muškarca: Elvisa Presleya i Wolverinea. Trenutni najpoznatiji Argentinac nakon pape i Lea Messija u biografiji Juana Luiza Gonzaleza opisan je kao usamljenik koji je tijekom 1980-ih proživio teško djetinjstvo obilježeno roditeljskim zlostavljanjem i maltretiranjem u školi gdje je dobio nadimak El Loco (Luđak). “Više od Mileijevih ideja brine me njegovo stanje uma i emocionalna stabilnost”, rekao je autor knjige.


Milei je strastveni ljubitelj glazbe, bio je pjevač cover benda Rolling Stonesa koji se zvao Everest i također uživa u Bobu Marleyju i Verdiju. Njegov uspjeh kreće iz medija - Milei je bio uspješan i prepoznatljiv kao medijska ličnost, stekavši slavu kao ekonomski stručnjak u argentinskim TV emisijama izjavama koje su opetovano privlačile pozornost nacije. Psovke, uvrede, pošalice i energičan pristup učinile su ga poznatim imenom i pomogle mu da prije otprilike pet godina započne karijeru u politici. Libertarijanski ekonomist izabran je u Kongres 2021. za svoju stranku Libertad Avanza (Napredak slobode), a prošlog je mjeseca osvojio predsjedništvo na valu bijesa birača zbog korupcije i lošeg upravljanja koje milijuni birača krive za najgoru argentinsku gospodarsku krizu u posljednja dva desetljeća. Njegova je politika kontroverzna i u najmanju ruku budi polarizirajuće polemike. Mileijeve politike uključuju legalizaciju prodaje ljudskih organa, dramatično smanjenje socijalne potrošnje, umanjivanje značaja zločina argentinske diktature 1976.-83. i prekid veza s dva najvažnija trgovinska partnera Argentine, Brazilom i Kinom. Tijekom kampanje, Milei je obećao ukinuti argentinsku središnju banku i dolarizirati gospodarstvo te je mahao motornom pilom koja je trebala simbolizirati žestoke rezove za koje vjeruje da će pomoći stabilizirati gospodarstvo i "iskorijeniti" neobuzdanu inflaciju.


Mnogi stručnjaci vjeruju da će Milei biti prisiljen biti umjereniji nakon preuzimanja vlasti i da će se boriti da provede svoje kontroverznije prijedloge. Mileijeva stranka kontrolira samo 38 od 257 mjesta u donjem domu Argentine i osam od 72 mjesta u Senatu. To je nakon inauguracije već jasno jer je milei smekšao svoju oštru vanjskopolitičku retoriku primivši čestitke od kineskog predsjednika Xija i pozvavši brazilskog predsjednika na svečanost, što je Lula odbio. Upravo će na tom tragu novi predsjednik imati najveće izazove – ostvariti političku potporu za reforme te osigurati njihovo financiranje i ugovaranje, usporedno rezanju državnih troškova.

bottom of page