top of page

Kako izgraditi samopouzdanje?

Samopouzdanje je po mnogima glavni sastojak za sretan život. To je, rečeno najjednostavnijim rječnikom, osobni pogled na vas same. Ako imate pozitivno mišljenje o sebi, vjerojatnost je da imate određenu dozu samopouzdanja koja se nalazi u vama, i to je dobar znak! U suštini, prvi indikator vašeg stupnja samopouzdanja je odgovor na ovo pitanje: Kritizirate li se, ili se pak pohvaljujete često, a s time i motivirate? Ljudi koji imaju tendenciju kritizirati se, imaju puno veću šansu da imaju nisku razinu samopouzdanja od onih koji se bodre. Zato svako jutro, kada se pogledate u ogledalo, pokušajte se nasmiješiti ili nađite neki dio lica ili tijela koji ne izgleda loše na vama. Ovaj trik zaista pali. Uz to, namjestite svoj krevet jer će vam to biti prvi zadatak koji ste obavili uspješno u ovome danu, a uspjeh je jedan od ključeva ka samopouzdanju.

Da, prema gotovo svim studijama, uspjeh je najbitniji faktor koji pruža najveću dozu samopouzdanja. Ono pruža, ajmo reći, mentalnu nagradu, određeno zadovoljstvo i hrabrost koji će poslužiti za daljnje prelaženje prepreka. Uspjeh ne služi isključivo za postizanje samopouzdanja, već pruža i motivaciju te se tu u konačnici izgrađuje „pozitivni mindset“. Pozitivni mindset stvara bolje raspoloženje, bolje raspoloženje gradi motivaciju, motivacija vodi ka uspjehu, a uspjeh ostvaruje samopouzdanje. Ukoliko se uspijete dovoljno dobro disciplinirati, u konačnici ćete stvoriti uspješnu životnu formulu. Kako ćete proći intervju za posao ako nemate samopouzdanja? Kako ćete osvojiti ljubav svog života ako mucate dok pričate s njom? Kako ćete skočiti iz aviona bez padobrana? Apsolutno se svaki aspekt života vrti oko ovoga pojma. Naravno, vještina stjecanja samopouzdanja nije nešto što se može naučiti u tjedan dana. To je trnovit i težak put, ali i put koji donosi nebrojena zadovoljstva. Izlaskom iz komfor zone, uspjet ćete dobiti potrebno iskustvo za postizanje ciljeva.


Treći bitan čimbenik je tjelovježba. Ako fizički izgledate dobro, to je ogroman plus. Fizička privlačnost budi u vama hrabrost, isto kao i uspjeh. Isto tako hodate uspravnije te ste ljudima uvelike uočljiviji. Ovo možda zvuči smiješno, ali je itekako istinito. Zaključak je jednostavan, probudite se ranije, namjestite krevet, pohvalite svoj izgled (kakav god da je), odradite tjelovježbu, smislite i napišite na komadu papira vaš sljedeći zadatak, bio on u sklopu fakultetskog, poslovnog ili ljubavnog života te zadržite fokus na izvršavanju tog zadatka. Jedite dobro i prije spavanja izgovorite rečenicu, „ja se uistinu trudim i nastavit ću se truditi“.

bottom of page