top of page

Konzumerizam – pokretačka snaga ili Ahilova peta 21. stoljeća?

Ono što je nekad bio luksuz, danas je nužnost. Već desecima godina svjedočimo sve većoj potrošnji iz užitka, a ne radi potreba. S jedne strane, sve to relativno pozitivno utječe na ekonomsku sliku gospodarstva, no s druge strane naoko dobra socijalna slika pojedinca u društvu često je privid kojemu je, u većini slučajeva, razlog manipulacija i težnja za dobrim ugledom.


Posebno u blagdansko vrijeme možemo vidjeti gomile ljudi kako odlaze u trgovačke centre i trgovine, a u vrijeme masovnih popusta online trgovine doživljavaju sve veći procvat. Zašto je tome tako? Mnogi psiholozi tvrde kako pomama za nepotrebnom kupovinom ima dva izvora; manipulacija od strane medija i ljudska nesigurnost.


Nametanje određenih obrazaca ponašanja od strane medija vidljivo je u gotovo svakoj sferi naših života, a predstavljanjem istih kao put do sretnog života mnoge dovode do vjerovanja da zaista jest tako. Sve se više propagira životni komfor u kojem bismo radili samo ono što nam je ugodno i brzo, bez puno truda. Ono što se danas događa jest predstavljanje konzumerističke ideologije kao put do blagostanja, zanemarujući stvarne potrebe pojedinca.


“Ako odraslima kažete: ,,Vidio sam lijepu kuću od ružičaste opeke s geranijama na prozorima i

golubovima na krovu...“, oni neće moći zamisliti takvu kuću. Njima valja reći: „Vidio sam kuću od 100 000 franaka.“ Tada će uzviknuti: „Kako je lijepa!“ (Mali Princ)


Čovjek zbog prestiža počinje uništavati vlastiti standard i način života kako bi stvorio privid standarda koji je iznad njegovog. Najčešći je razlog osjećaj manje vrijednosti i nesigurnost, a „najlakši“ bijeg od toga jest materijalizam i konzumerizam. Time će stvoriti sliku idealnog života iza kojeg se skriva običan čovjek prosječnog standarda, a sve to zbog neprihvaćanja svojeg života i nepoznavanja vlastite vrijednosti. U očima drugih izgledat će savršeno, a zapravo će početi gubiti sam sebe.


Možda nam je danas više no ikad potrebno usmjerenje prema pravim vrijednostima u životu. Umjesto konzumerističke i materijalističke ideologije, trebamo se okrenuti trajnim vrijednostima koje će nas zaista učiniti sretnima jer “čovjek samo srcem dobro vidi. Ono bitno, očima je nevidljivo.” (Opet, Mali Princ :) )

bottom of page