top of page

Legenda o Djedu Božićnjaku

Updated: Dec 27, 2020


Da, Coca Cola ga nije izmislila… Tko je on zapravo?


Najranije crkvene priče poklapaju se sa povijesnim zapisima koji svrstavaju rođenje Svetog Nikole u 260 godinu. Njegovo rodno mjesto bilo je u blizini grada Myra, danas poznatog kao Demre, a koji je smješten na jugozapadnoj obali današnje Turske. Sveti Nikola rođen je u kršćanskoj obitelji, što je u to vrijeme bilo ilegalno zbog Rimskog Carstva.

Želio je biti svećenik, a zbog svojih je uvjerenja proveo vrijeme i u zatvoru sve dok kršćanstvo nije bilo legalizirano. Za vrijeme života okruživale su ga brojne pozitivne priče u kojima je pomogao i spašavao brojne ljude, a nerijetko ga okružuju i legende, od kojih je najpoznatija ona u kojoj donosi poklone.



Kako je točno nastala legenda?


Impresivno djelovanje za života pratila su vjerovanja da i nakon smrti i dalje čini čuda. Tako je njegovo grobno mjesto ispod poda njegove crkve postalo popularno odredište hodočasnika koji su vjerovali da ih on stvarno čuje i prenosi njihove poruke Bogu. Priče su se nastavile širiti i ubrzo su hodočasnici iz cijelog tadašnjeg kršćanskog svijeta putovali u Myru kako bi dobili darove zaštite i iscjeljenja.

U 11. stoljeću njegovi ostaci odneseni su u Bariju gdje je sagrađena nova crkva (danas Bazilika Svetog Nikole) koja je više stoljeća bila glavna destinacija tadašnjih hodočasnika. Nekoliko stoljeća kasnije, u čuda Svetog Nikole i dalje se vjerovalo te je ubrzo postao i zaštitnik mornara i tadašnje velike Španjolske mornarice koja je legendu proširila po svim dijelovima svijeta pa su se priče brzo širile po lukama gdje su mornari dolazili.

I u ostalim dijelovima Europe, onima gdje je legenda donesena puno ranije, uspjela se održati te se i dalje slavio dan Svetog Nikole – negdje početkom prosinca, negdje na sam Božić!

Od priča koje su kružile za vrijeme njegova života, jedna od najpoznatijih bila je ta da daje poklone i to često na način da bi ih samo ubacio ljudima u džep bez da znaju kako bi se iznenadili kasnije! Ovo je potaknulo dugogodišnju tradiciju u kojoj roditelji djeci na dan Svetog Nikole ostavljaju slatkiše u čizmicama.


Djed Božičnjak danas


S vremenom je legenda prenesena u Ameriku gdje u 19. stoljeću veseli djedica počinje zaprimati svoj danas poznati izgled. Dodaje mu se krzneni ogrtač i nova adresa: Sjeverni pol.

Iako današnji izgled nema veze s onim kako je zapravo izgledao, Coca Cola nam je nacrtala jasnu sliku i predstavila današnji „look“ djedice kojeg smo mi prihvatili.

Naime, tijekom dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća, Coca Cola je uzela lik Svetog Nikole i obukla ga u svoje prepoznatljive boje, a prvu ilustraciju Djeda Božićnjaka napravio je Sundblom i ta ilustracija je razlog zbog kojeg Božić nije Božić bez reklama Coca Cole i njihovog brand ambasadora -Djeda Božićnjaka!


Moglo bi se reći da je životopis Djeda Božićnjaka/ Djeda Mraza /Svetog Nikole šarolik i osebujan, ali iz svega toga je bitna jedino poruka o širenju mira, ljubavi i zajedništva kroz opipljive i neke druge darove. Vjerovanjem u legendu o Djedu Mrazu djeca i odrasli 6. i 25. prosinca stvaraju zajedništvo i povezanost, a sve zahvaljujući djedici koji nije sa Sjevernog pola, već iz Turske sa grčkim korijenima, nije imao kosu, bradu i crvene obraze, nije nosio kaput i čizme jer mu stvarno nisu trebale, ali zahvaljujući njegovoj dobrobiti legenda je življa nego ikada prije!




*Mišljenja i stavovi izneseni u članku održavaju stav autora i ne moraju se povezivati sa stavom uredništva portala „Glas Studenta“.

bottom of page