top of page

Ljetovanje Hrvata u Hrvatskoj

Ne možemo si priuštiti ljetovanje u vlastitoj državi – gorivo je preskupo kao i cestarine te je trošak već prevelik samo dok dođemo do mora. Ako živite negdje kod Zagreba, možda se i možete spustiti na neku najbližu lokaciju, čisto da kažete da ste bili na moru ove godine. Time ste među manjinom koja je uspjela osjetiti sol Jadranskog mora na svojoj koži u ovoj godini dok nas muče posljedice sukoba između Ukrajine i Rusije, inflacija, poskupljenje osnovnih namirnica i usluga, manjak energenata i neizvjesnost bliske budućnosti. Pravo je čudo moći biti opušten i bezbrižan, upijati zrake sunca na plaži uz hladno piće dok bi vam samo trošak za more mogao izazvati blagi financijski stres.

Čim dolazite iz Kontinentalne Hrvatske, vaš put ipak iziskuje veću potrošnju i više odvajanja. Istina je zapravo da, ukoliko odete raditi na sezonu, možete otići i biti na moru čak nekoliko mjeseci, ali je pitanje da – ako radite po cijele dane – koliko ćete se zapravo stići kupati u tom moru koje vam stoji pred nosom. Također, ukoliko imate nekretnine ili ste sretnici koji su ih naslijedili, ne morate previše mozgati kako ćete na more ove godine; sada vam na raspolaganju stoji mozganje o tome kako pokriti trošak goriva za put, namirnice ili koje piće u gradu.

Portal Slobodna Dalmacija izračunao je da bi za četveročlanu obitelj koja bi tjedan dana ljetovala na Visu (dolazeći iz Zagreba) trošak izašao 11.176 kuna, dok je prosječna plaća u Hrvatskoj 7547 kuna, a i visinu te plaće ne dostigne većina radnog stanovništva i onih zaposlenih u drugom i trećem gospodarskom sektoru. S tom plaćom ljudi teško pokrivaju trošak osnovnih namirnica i znamenke računa u svojim domovima, a kamoli da će uspjeti platiti cijene u supermarketima na Jadranu, koje se znaju mijenjati iz dana u dan, tako da ih jedva lokalno stanovništvo plaća. Zaključak je da se najviše isplati na more onima koji tamo već žive, a najviše im se isplati i raditi na sezoni jer nemaju nikakve troškove oko dolaska ili smještaja, a uz to se mogu i stići okupati.


Ironija je u tome što se sada i bogati stranci žale na cijene u Hrvatskoj, oni zbog kojih su te cijene u početku i nastale jer se znalo da mogu platiti. Nastao je opći oportunizam: Ako ne digneš cijenu nisi u trendu, ako ti je apartman jeftiniji od osamdeset eura po noći, ne trebaš ga ni izdavati. Pa tko može platiti neka ljetuje, neka odmara, a tko ne može neka se brčka u obližnjoj rijeci ili potoku.

U Splitu je bila rekordna sezona, kako je objavljenu na portalu Al Jazeera, ali u rujnu je najavljeno poskupljenje vrtića i produženog boravka u školama.

„Rekordna“ uspješna turistička sezona puni državni proračun, ali pitanje je tko od toga zapravo najviše dobiva. „Običan“ građanin ne dobiva ništa, štoviše, još mu je teže jer se približavaju brige nadolazeće zime i sezone grijanja. Najviše profitiraju vlasnici ugostiteljskih objekata i oni čiji su apartmani bili puni ove godine. Nevjerojatan grabež i lakomost vladali su ovogodišnjom sezonom, cijene su dizane u nebesa, tako da su se i „bogati stranci“ žalili, a ono što su dobili za te cijene nije uvijek bilo opravdano. Uz to su i dalje izlazili članci o poslodavcima koji ne mogu pronaći radnike, ali i kružile priče o poslodavcima koje treba izbjegavati zbog načina na koji tretiraju radnike. Sada je rujan, tko se odmorio i zabavio – blago mu se, a svi ostali koji se niste uspjeli odmoriti i ljetovati, ne brinite! Stiže nam još skuplja i neizvjesnija zima.

#ljetovanje #Jadran #hrvatskapunaživota #croatiafulloflife Izvori: https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/otoci/polovica-hrvata-nema-ni-za-tjedan-ljetovanja-izracunali-smo-sedam-dana-godisnjeg-na-visu-cetveroclanu-obitelj-kostat-ce-najmanje-1500-eura-i-to-bez-da-pojedu-ista-u-restoranu-1212028

https://balkans.aljazeera.net/videos/2022/8/14/rekordna-turisticka-sezona-u-splitu-ali-nedostaje-radne-snage

https://slobodnadalmacija.hr/split/splitski-vrtici-poskupljuju-20-posto-cijene-lete-u-nebo-no-to-nije-sve-kresit-ce-i-produzeni-boravak-u-skolama-i-skolski-obroci-gradski-procelnik-sve-nam-je-pojasnio-1220665

bottom of page