top of page

MUŠKARCI, KAKO STE?

Stereotipi naši svagdašnji Jeste li ikada gledali film “Upoznat ćeš visokog, tamnog stranca”? Već u samom naslovu filma publici se sugerira ideal savršenog muškarca. Visok, taman, zamaman. Uz navedene karakteristike često se vežu i atributi poput mišićavosti, dubokog glasa, karizmatičnosti, misterioznosti i sl. U sklopu misterioznosti, mediji konzistentno promoviraju snagu muškog karaktera; on mora biti “kamen oslonac” ili “glava kuće”. Prema njima, muškarci ne plaču, ne tuguju, ne osjećaju. Osim što je u potpunosti pogrešan, nije li takav prikaz muškarca animalistički i primitivan? Međutim, nisu samo filmovi i serije krivi za stanje današnjeg društva. Svaki dan možemo čuti izjave poput “budi muško”, “više nema pravih muškaraca”, “baš je papučar”. Dječake se “čeliči”, a djevojčice se “štiti”. Tako naše društvo funkcionira. Nije li vrijeme da tomu dođe kraj? Mišljenja da muškarci nemaju osjećaje ili da moraju voljeti plavu boju nisu ništa više doli stereotipi. Prema definiciji, stereotip je sklop pojednostavnjenih i pretjerano uopćenih osobina koje se pridaju svim pripadnicima neke društvene skupine. To jest, u ovom slučaju, stereotip je raširena i razmjerno trajna kognitivna shema o značajkama muškaraca. Jednostavnim rječnikom; rodni stereotipi su nerealna društvena očekivanja. Zašto bi muškarci morali voljeti pivo, nogomet i plavu boju? Zašto ne bi mogli voljeti ples, odbojku i umjetnost? Zašto društvo misli da nije u redu da muškarci plaču? Recite mi, zašto? Stereotip da su „pravi“ muškarci “stijene” i da ne pokazuju emocije dovodi do toga da se muškarce od rane dobi uči potiskivati i skrivati emocije. Što nam brojke govore? Jasno je da se muškarci suočavaju s određenim zdravstvenim tegobama, a još je jasnije da to obično rade u tišini. Nažalost, velik broj muškaraca smatra da ih muškost ograničava u traženju pomoći, pogotovo kad je riječ o mentalnim tegobama.

Jeste li znali da svaki osmi muškarac ima depresiju, anksioznost ili panični poremećaj? Jeste li znali da muškarci počine tri puta više samoubojstava nego žene?


Jeste li znali da muškarci prijavljuju niže razine životnog zadovoljstva nego žene? Jeste li znali da muškarci imaju tri puta veći rizik od ovisnosti nego žene?


Sad znate. Gotovo 80% samoubojstava počine muškarci. Otprilike 60% muškaraca proživjelo je barem jednu veliku traumu u životu. Čak 87% muškaraca ima problema sa spavanjem.


Muškarci, nemojte biti dio mračne statistike.



Pomoć ima puno oblika


Ako ste zabrinuti za sebe, prijatelja, dečka, tatu ili nekog bliskog, postoje načini kako im možete pomoći; dajte im do znanja da ste tu i da ih slušate bez osuđivanja. Pitajte ih kako su i kako im možete pomoći. Ljudi nekad ne žele rješenje, već samo nekoga da ih sluša. Nazovite ih umjesto da šaljete poruku, predložite zajedničke aktivnosti, podsjetite ih na stvari koje vole i na razloge zašto je život lijep. I naposljetku, pokažite im da je u redu tražiti pomoć.



Gdje potražiti pomoć?


U slučaju da razgovor s prijateljima i obitelji ne pomaže, u slučaju da mislite da vam treba stručna pomoć, prilažemo niz linkova koji vam mogu biti korisni:





LITERATURA:



bottom of page