top of page

NARCISI - Kako ih uočiti?

Updated: Oct 28, 2021

Svijet psihologije oduvijek mi je bio vrlo zanimljiv. To nije samo znanost u kojoj učite kako izliječiti mentalno nestabilne pacijente, stabilizirati krhki brak ili pak nešto sasvim treće. Psihologija vam također može služiti u širenju vidika vaših odnosa s drugim ljudima. Može vas educirati da upoznate sami sebe, a s time i da odbacite ljude koji vam ne trebaju u životu. U današnjem članku analizirat ćemo kako uočiti narcise. Ljudi koji imaju nerealno velika razmišljanja o njihovim sposobnostima, a veoma mala što se tiče toga kako njihovo ponašanje utječe na druge.



1. Grandiozan osjećaj vlastite važnosti


Grandioznost je zasigurno na prvom mjestu narcisoidne osobnosti. To je karakteristika koja je veća od puke arogancije, to je nerealan osjećaj superiornosti. Narcisi imaju tendenciju vjerovati da su jedinstveni i posebni te da ih mogu razumjeti samo drugi jedinstveni ili posebni ljudi. Štoviše, imaju nagon družiti se s osobama visokoga statusa i autoriteta, a one „obične“ ljude smatraju nevrijednima i nebitnima. Također, često će lagati o svojim postignućima, a kada im date kompliment samo nalijevate ulje na vatru te će početi pričati još više o sebi.



2. Iskorištavanje drugih bez krivnje i srama


Narcisi nemaju nikakav osjećaj za empatiju. Oni gledaju na ljude kao na objekte koji služe samo radi njihove osobne koristi. Često su totalno nesvjesni toga pa i ako im pokušate to objasniti, neće uspjeti shvatiti. Bilo to zlonamjerno ili ne, morate im reći što nije u redu te sukladno tomu izgraditi nekakve granice u vašem odnosu. Kada narcis konačno shvati što vas smeta, počet će se ponašati na drugačiji način.



3. Često ponižava i maltretira druge


Narcis ima veliku tendenciju spuštati druge ljude, pogotovo ako se osjećaju ugroženima. Osjećaj njihove ugroze u najvećem broju slučajeva proizlazi iz njihove ljubomore kada naiđu na samopouzdane i popularne ljude. Prijete im osobe koje im se ne klanjaju, ali i koje ih izazivaju. Način na koji reagiraju je da ostale ljude počnu napadati vrijeđanjem, prezirom i tračanjem, a prestaju kada ih napokon stave u red.




Ovo su tri najveće karakteristike narcisa, a koliko god se one činile očite, njih nije lagano uočiti u stvarnome svijetu. Narcisi ih umiju i dobro prikriti iz razloga što su sami svjesni svojih sklonosti. Možda najučinkovitije oružje protiv njih je taj da ih ignorirate, to će ih izluditi, a njihova mračnija strana će izaći na vidjelo. Također, obratite pozornost na način na koji priča o drugim ljudima. Ako priča loše o njima, ni vi nećete onda biti pošteđeni, a od takvih se treba odmaknuti...



bottom of page