top of page

NOVOST ZA STUDENTE U zagrebačkim menzama moguće plaćanje aplikacijom

Svaki se student može složiti da je jedan od gorih trenutaka u menzi onaj trenutak shvaćanja da će za obrok od osam kuna biti primoran rasitniti novčanicu od sto kuna. U nekim Zagrebačkim menzama, tome dolazi kraj – plaćanje će od sada, osim gotovinom, biti moguće i beskontaktno.

No, nije riječ o klasičnom beskontaktnom plaćanju karticom, već o posebnoj aplikaciji koju su razvili Studentski centar i Studentski zbor u suradnji sa stručnjacima iz grupe Vaco. Riječ je o dugonajavljivanom projektu koji bi trebao modernizirati i olakšati studentsku svakodnevicu. Rezultat je mobilna aplikacija, odnosno mobilni novčanik WeaPay. Aplikacija funkcionira na način da student može u svakom trenutku sam sebi prebaciti sredstva u svoj mobilni „menza“ novčanik preko kartice ili Internet bankarstva.

„Student dolazi na red za plaćanje i, kao i do sada, prvo pokazuje svoju studentsku iskaznicu kako bi dokazao svoj studentski status. Nakon odabira jela student skenira bar kod ili QR kod koji se generira unutar aplikacije te na taj način obavlja beskontaktno plaćanje, navodi Mateu Vasilj, studentska predstavnica koja vodi Odbor za digitalne tehnologije za portal Srednja.hr, te nadodaje kako je prednost aplikacije to da se plaćanje i obračun subvencije sada se odvija u jednom koraku i nema gubitka vremena na izvraćanju ostatka.

Također korisnici aplikacije će moći slati novce drugim korisnicima, ili pak zatražiti uplate jedni od drugih. Na aplikaciji će biti dostupan i popis svih menzi i kafića u kojima je dostupno plaćanje WeaPay aplikacijom, isto kao i rute do istih. Studenti će u aplikaciju ulaziti pomoću svojih AAI korisničkih identiteta, a samo korištenje aplikacije biti će izuzetno jednostavno, navodi Vasilj.

Usluga beskontaktnog plaćanja prvo će biti dostupna dolazi u menzama na Rudarsko-geološko-naftnom, Medicinskom Agronomskom, Šumarskom, Veterinarskom i Ekonomskom fakultetu, ali i u Savskoj, NSK te na TVZ-u.

„Mislim da je ovo super rješenje. Jako često se dogodi da ti fali tih par kuna u menzi i onda moraš žicat' nekog“, slaže se grupica studenata ispred menze u Studentskom centru.

Neki pak misle, da će se ipak držati klasičnog gotovinskog plaćanja.

„Ma to je komplikacija, lakše mi je samo dati tih 10 kuna nego skidati aplikaciju“, kaže Leon Gržinić, student Novinarstva.

Najviše kritika se ipak tiče pitanja zašto nije svima pojednostavljena „priča“, odnosno zašto nije samo uvedeno klasično kartično plaćanje kao u trgovinama, na što studentski predstavnici odgovaraju da je da je to odabir SCZG-a kao efikasan oblik digitalnog plaćanja.



bottom of page