top of page

OVISNOST O SCROLLANJU - Ima li nam pomoći?

Jesi li se ikad uhvatio da scrollaš u nedogled, ne sjećaš se što si prije minutu vidio, a nastavljaš mahinalno listati? Vjerojatno si ovisnik o scrollanju, a da nisi ni znao da tako nešto postoji.



Da je scrollanje ovisnost složili su se mnogi stručnjaci. Naime hormon sreće pod imenom dopamin, koji kontrolira zadovoljstvo i raspoloženje pojedinca, luči se za vrijeme našeg listanja. Dopamin stvara veliku želju za pronalaskom što više sadržaja koji će nas usrećiti jer je upravo on jedan od hormona sreće. Iz tog razloga znanstvenica Susan Weinschenk govori da svakom slikom koju vidimo scrollajući napajamo petlju, zbog čega jednostavno želimo pronaći još više slika, odnosno sadržaja.


Osim što je to ovisnost, scrollanje ima još nekoliko negativnih strana. Istraživanja iz 2016. su potvrdila da korištenje društvenih mreža, kao i samo scrollanje, naročito doomsrolling, (svakodnevno čitanje tužnih i depresivnih vijesti), i bezumno scrollanje, dovodi do teških oblika depresije i anksioznosti.


KAKO ZAUSTAVITI/ SPRIJEČITI OVU OVISNOST??

1) moraš prvo priznati samom sebi da imaš problem, rijetki su danas ti koji nemaju taj problem

2) ugasi obavijesti ( za početak iskočne obavijesti)

3) ograniči si korištenje mobitela

4) izbriši aplikacije od kojih nemaš koristi i preuzmi si one koje ti mogu pomoći u učenju, treniranju i slično

5) kad ti je potrebna iznimna koncentracija, kao npr. za vrijeme ispitnih rokova, ostavi mobitel u nekoj drugoj prostoriji

6) pokušaj slobodno vrijeme provoditi dalje od tehnologije, ako ne sam, onda s prijateljima.


Iskreno govoreći, ni mene problem scrollanja nije zaobišao. Štoviše i dalje sam dio spomenute petlje, ali svakim danom pokušavam to preokrenuti. Možda se nećemo uspijeti do kraja odviknuti jer je to svijet kakvim ga danas znamo, ali zato možemo to okrenuti u svoju korist! Eto, na kraju krajeva da nije bilo tog mahnitog scrollanja, ja danas ne bih pisala za Glas studenta.


U svemu lošem nađe se i tračak dobrog. Drž'te se!




bottom of page