top of page

Prednja maska ili rešetka za roštilj?

Updated: Mar 13, 2021

Bayerische Motoren Werke ili skraćeno BMW je jedan od najpopularnijih proizvođača automobila. Kompanija je osnovana 1916. pod nazivom Bayerische Flugzeugwerke AG, a od 1922. je promijenjeno ime koje je nosi i dan danas. Pod većinskim vlasništvom kompanije nalaze se još automobilski proizvođači MINI i Rolls-Royce te ogranak BMW-a koji je zadužen za proizvodnju motocikala. Ovdje ćemo se osvrnuti na jedno od najvećih obilježja brenda, njegovu karakterističnu prednju masku koju čine dva takozvana ''bubrega''.



Velike maske na BMW-ovim automobilima nisu nova pojava, štoviše prvi modeli su imali to obilježje. Tako je ,primjerice, prvi model s karakterističnim ''bubrezima'', BMW 303 koji se proizvodio 1933. i 1934. nosio dva jako velika otvora za zrak. Modeli koji su slijedili većinom su imali dva uska i duga otvora na sredini automobila koji utvrdili ''bubrege'' kao jedno od najvažnijih i najprepoznatljivijih obilježja u autoindustriji. Osobno ne preferiram izgled tih modela i mislim da ima puno ljepših modela drugih proizvođača iz sredine 20. stoljeća.



Dizajn je radikalno promijenjen 1956. godine za jednog od najekskluzivnijih modela ovog proizvođača, model 507. Originalno namijenjen za američko tržište, ovaj sportski kabriolet je prodan u svega 252 primjerka zbog visoke cijene koja je posljedica visokih razvojnih troškova. Dva horizontalno položena otvora pridonose luksuznom i sportskom izgledu te se ovaj model smatra jednim od najljepših BMW-ovih modela svih vremena. O ekskluzivnosti i velikom interesu za 507-icu nam najbolje govori podatak da je 2019. godine jedan primjerak na aukciji RM Sotheby's prodan za preko dva milijuna američkih dolara. 2000. godine je predstavljen model Z8 kao moderna verzija modela 507 koji je također cijenjen od strane kolekcionara.



1960-ih i 1970-ih izgled i kontura automobila je puno drugačija. Automobili su puno kompaktniji i više nalik današnjim pa se samim time izgled prednjeg dijela automobila se bazira na dva, kraća i manja, spojena vertikalna ''bubrega'' koji su zaobljeni i puno bolje ukomponirani u dizajn automobila na način da nisu jedini istaknuti dizajnerski element, već zajedno sa ostalim detaljima čine skladnu cjelinu. Primjeri su modeli oznaka E3 i E9 koji su predstavljeni 1968. godine. 1970-ih godina počinje prema osobnom mišljenju zlatno doba BMW-ovog dizajna.

Sredinom 1970-ih godina BMW svoje modele dizajnira s puno više oštrih linija i stoga ovo razdoblje karakteriziraju ''bubrezi'' koji su kvadratnog oblika, još uvijek relativno malih dimenzija te okomite orijentacije. Ovdje nalazimo modele kao što su serija 5 (E12) i serija 3 (E30) te čuveni M1. Takav dizajn se zadržao do 1990-ih godina kada se BMW okreće ka položenim maskama za zrak.



Kasne 1990-e i 2000-te donose sa sobom dizajn s manje oštrih linija zbog razvoja aerodinamike i sigurnosti kako za putnike tako i za pješake. Shodno tome su i maske za zrak postale puno zaobljenije. Ne govorimo više o pravilnim geometrijskim oblicima, već o ''bubrezima'' koji prate liniju automobila i polako, ali sigurno, konstantno rastu. Primjer bi bili modeli kao što su serija 3 (E46, E90) i X5 (E53).



Od 2010-ih je na većini modela i dalje prisutan obli dizajn uz naglašenije ravne linije s pokojim specifičnim modelom kao što je BMW Z4 (E89). I dalje je prisutan skladan dizajn koji automobilima daje moderan i oku ugodan izgled. ''Bubrezi'' su malo narasli i manje su okrugli u odnosu na prošlo desetljeće. I dalje govorimo o vrlo skladno dizajniranim automobilima. Ovdje nalazimo modele kao što su serija 3 (F30).



Stigli smo do 2019. godine kada BMW predstavlja izgled maske koji je ujedno i razlog zašto danas raspravljamo o ovom obilježju njemačkog proizvođača. Na modelu X7 je osvanula ogromna prednja maska koja je od javnosti dobila naziv ''rešetka za roštilj''. X7 je najveći SUV kojeg je ovaj proizvođač ikad proizveo i kada ga promatramo s prednje strane, zbog same visine, širine te opće masivnosti vozila, veliki ''bubrezi'' mu donekle pristaju. Prema mom mišljenju problem se pojavio kada je BMW predstavio novu seriju 7 za 2020. godinu. U ovom slučaju automobil nije toliko visok i kada ga promatramo s prednje strane, maska u odnosu na automobil zauzima puno veću površinu. Proporcije su potpuno narušene. Svijetla izgledaju malo, branik ne dolazi do izražaja, sve je podređeno maski koja, iskreno, nije previše atraktivna sama po sebi.



Na kraju, dolazimo do najnovijeg predstavnika ovog trenda, novog BMW-a serije 4. Sportski coupé koji iz svih kutova izgleda odlično sve dok se ne vidi prednji kraj. Shvaćam da proizvođači moraju konstantno osvježavati svoje modele kako novim tehnologijama tako i novim izgledom. Međutim mislim da je ovo korak u krivom smjeru. Osim prednje maske, nijedan drugi detalj ne dolazi do izražaja. Ako postoji postoji potreba za velikom količinom zraka vjerujem da postoje neka druga rješenja. Doduše novu seriju 4 još uvijek nisam imao prilike vidjeti uživo i postoji mogućnost da će se moje mišljenje promijeniti.


Trend velikih maski nije prisutan samo kod BMW-a, na primjer, maska na Audiju A8 je na najširem dijelu duga 120 centimetara, niti su one same po sebi ružne samo zato što su velike. Ako proizvođač uspije veličinu maske ukomponirati sa svijetlima, branikom i ostalim detaljima, automobil i dalje može izgledati odlično. A8 je po mom mišljenju puno atraktivniji od serije 7 (trenutni modeli). Doduše u moru automobila koji svi liče jedni na druge ovakvo istupanje od klasičnog dizajna je svakako dovelo pažnju svjetske automobilističke scene na kompaniju tako da s te strane ih možemo smatrati uspjehom.

Osobno, stvarno nisam ljubitelj izgleda zadnja tri modela koje sam naveo, ali vjerujem da mogu prepoznati nekoliko razloga zašto je BMW krenuo u ovom smjeru. Prije svega, lakše i jeftinije je proizvesti masku koja se sastoji od rupa, nego puni komad plastike ili metala. Drugo je potreba modernih motora s turbopunjačima za velikom količinom zraka. Treće je, već spomenuti, dizajnerski iskorak u svrhu privlačenja pažnje na brend. I na kraju smatram da je ovaj dizajnerski iskorak najava izgleda novih električnih modela zbog svog futurističkog dizajna.

Na kraju, volio bih samo napomenuti kako ne mislim da BMW proizvodi loše automobile ili da su svi sadašnji i prijašnji modeli neatraktivni. Ovdje sam opisao specifični detalj koji mi se nimalo ne sviđa te se nadam da neće zaživjeti ili da će biti bolje ukomponiran u ostatak dizajna.

bottom of page