top of page

Program tvog kompjutera: kako i koliko uče FER-ovci?

Kako je ova akademska godina polako pri kraju, tako se i prvi ispitni rokovi bliže ili su već počeli. No, osim toga, traju i upisi na fakultete pa će iskustvo studiranja jednog FER-ovca zasigurno pomoći i jednima i drugima. Studente s drugih fakulteta možda potakne na poneke promjene u učenju tijekom semestra, a ovi potonji koji se odlučuju za upis na FER saznat će iz prve ruke što ih čeka.


S obzirom da mnogi FER-ovci trenutno svoj fokus imaju na učenju zbog ispitnih rokova (kao i većina studenata), odgovori koje sam dobila na postavljena pitanja bila su brzinski odgovorena i koncizna, stoga ću ukratko predstaviti kako to studira jedan FER-ovac i predstavlja li mu fakultet obavezu ili mu pruža užitak.


Kako treba učiti?

Na FER-u nikakvo kampanjsko učenje ne dolazi u obzir. Svi su kolegiji, naime, koncipirani tako da ih se svladava kroz cijeli semestar radeći labose, to jest vježbe, bez kojih se ne može izaći na ispit. U principu, bitno je uvijek biti u toku s gradivom i konstantno prolaziti kroz ono što se tijekom semestra odrađuje kako bi se uspješno položio određeni kolegij. Iako nisu svi kolegiji jednako teški, vrlo je bitno imati naviku kontinuiranog učenja kako ne bi došlo do zaostataka i dodatnog stresa.


Je li vrijeme ispitnih rokova stresno i kako se FER-ovci rješavaju stresa?

Za mog ispitanika riječ stres ne postoji na fakultetu jer, pogađate, on uživa u onome što studira i predan je tome 100%. Stres mu, kaže, može biti jedino potaknut u privatnom životu, no i to rješava na ferovski način. Učenje i rad je ono što ga opušta i u tome je maksimalno koliko može.


Izlaze li FER-ovci ili samo uče po cijele dane?

Kako ne bismo FER-ovce prozvali štreberima koji samo programiraju, moramo naglasiti kako se oni itekako zabavljaju! Najpopularniji izlasci su u KSET, no niti druga mjesta nisu im strana jer, gdje je zabava, tamo su i FER-ovci! Na druženjima najviše vole piti pivo, a svojim smislom za humor uveseljavaju svako društvo u kojem se nađu!


Možemo zaključiti da FER-ovci uče kontinuirano, predano i s voljom. To je ono što FER-ovce čini uspješnima, kako u fakultetskim obavezama, tako i na poslovima za koje se mnogi odlučuju već tijekom studiranja. No, mareći za svoje psihofizičko zdravlje oni se znaju i zabavljati te svoje slobodno vrijem iskoriste za druženje s prijateljima i izlaske.


Ako si odlučio postati FER-ovac, onda ćeš u tome biti pravi odličnik ukoliko je to zaista ono što te zanima i u čemu uživaš. A za nas koji nismo FER-ovci, budimo potaknuti njihovim primjerom predanosti radu i zasigurno ćemo smanjiti stres i povećati zadovoljstvo studiranja.


Svatko je od nas pozvan biti upravo ono što jest i raditi ono u čemu se najviše može ostvariti. Zato, samo hrabro s nadolazećim ispitima i novom akademskom godinom koja slijedi!



bottom of page