top of page

Second Hand Fever

U vrijeme kada se sve više populariziraju nekoć rijetke i zanemarene teme, na svoj red došla je i rabljena odjeća, odnosno second hand. Kako sam već i sama pristaša second hand odjeće još od kraja osnovne (2016.), u potpunosti sam ozarena na samu činjenicu da djevojke, ali i dečki, sve više 'konzumiraju' rabljenu odjeću i smanjuju utjecaj i rast fast fashion odjeće. Za znatiželjne, fast fashion je termin za jeftinu trendy odjeću koja imitira ''crveni tepih'' te za svoju proizvodnju koristi masovnu jeftinu radnu snagu, a osim toga prouzrokuje veliko zagađenje olovom, arsenom i živom. Takve sirovine ispuštaju se u oceane i mora te time čine desetinu svjetske emisije ugljika. U nadi da će jednoga dana zaustaviti, gurnuti u propast takve masovne korporacije, mogli bismo reći da je omladina pokrenula novi pokret - kupovanje second hand odjeće i recikliranje iste. Internet bruji o thriftanim kombinacijama, preuređenim komadima odjeće (šivanje, prešivavanje) te o samom problemu fast fashiona. Čak i ako većina nije upoznata s problemom koji stvara fast fashion, potrebom da svoj stil izraze što više individualistički ujedno i doprinosi, tako reći, pokretu protiv fast fashiona.


Najbolji primjer second hand groznice jesu objave na TikToku i profili na Instagramu, gdje djevojke prodaju svoju i kupuju odjeću od drugih djevojaka. Online buvljaci variraju od stila do stila, ali po osobnoj procjeni smatram da oni vintage i retro sadržaja najviše zanimaju populaciju i najuspješniji su. Što autentičnije, to bolje. Pa ipak, takav džemper neće imati još netko.


Osim toga, jedan od najpoznatijih lanaca second hand trgovina, Textile House, svako malo otvara nove poslovnice diljem Hrvatske, čime bi mogli potvrditi traženost rabljene odjeće i modnih dodataka.


S time na umu, selidbom u svom studentskom gradu odmah sam pohitala u potragu za buvljacima i second hand trgovinama. Nisam ostala razočarana.


bottom of page